“Burada, bir kısım mimari ofisin aksine kesin belirlenmiş bir hiyerarşik düzen yok”

09 Ağustos 2010



Boran Ekinci ile birlikte uzun yıllara dayanan bir ortak çalışma hikayeniz var. Bu süreçte ofis hiyerarşisi içindeki duruşunuz ne oranda ve nasıl değişti?

Boran Bey ile yaklaşık beş senedir çalışıyorum. Bu sorunuza cevap vermek için öncelikle ofisin çalışma şeklini anlatmamın yararlı olabileceğini düşünüyorum: Boran Ekinci Mimarlık'ta, bir kısım mimari ofisin aksine kesin belirlenmiş bir hiyerarşik düzen yoktur. Eşitlik esastır. Yeni işe başlayan bir arkadaşımızla daha uzun seneler çalışan kişi arasında prensipte büyük bir fark yoktur. Tabi ki kişilerin tecrübe, bilgi ve yeteneklerine göre farklılıklar söz konusudur ki, bunları genellikle kendi aramızda paylaşarak oluşan açığı bertaraf ederiz. Ayrıca kişinin yeteneklerine göre daha iyi ve hızlı yapacağı işlere yönlendirilmesi de mümkündür.

Bu ofiste olmamızın esas nedeni proje üretmektir. Ne maddi ne de diğer manevi nedenler bunun üstündedir. Tabi ki tecrübe kazandıkça herkes daha zor işleri yapacak hale gelmektedir. Şu an için söylemem gerekirse benzer yetilere sahip bir çok arkadaşımız var. Bir projede proje yöneticisi olan kişi diğer projede ekip üyesi olabilir. Sonuçta herkes elinden gelinin en iyisini yapıyor. Tabiri caiz ise yer yer şapkaları değiştiriyoruz. Kısacası, Boran Ekinci Mimarlık'ta ast-üst ilişkisi yoktur ve tercihimiz de değildir.



UIB Meslek Okulu Yarışma Projesi

Boran Ekinci sizin mimarlık üretimine bakışınız, bu üretimin dinamiklerini yeniden yorumlayışınız veya manipüle edişiniz üzerinde ne kadar etki sahibi oldu? Örneğin, ofisin kendine "has" üretim yaklaşımına eklemlendiğinizi mi, yoksa onu hep birlikte dönüştürdüğünüzü mü söylerdiniz?

Herhangi bir düzen ona katılan kişilerin doğrultusunda bir miktar değişir. İlk başladığım zaman Boran Ekinci'nin mimarlık üretim biçiminin biraz yabancısı olduğumu söyleyebilirim. Çok hızlı üretime dayalı bir sistemdi bu… Tabi ki kendi yöntemlerinizin eksik ve yanlışlarını görüp, buna rağmen direnmenin yararı yoktur; ben de bazı şeyleri değiştirdim. Benim ve diğer arkadaşlarımın da bir miktar Boran Ekinci'yi değiştirdiğini söyleyebilirim.

Boran Ekinci'den hem mesleki anlamda hem de belki daha geniş bir kapsamda "öğrendikleriniz"i nasıl sıralayabilirsiniz? Daha fazla sorumluluk sahibi olmak bu karşılıklı öğrenme sürecini daha verimli bir hale getiriyor mu?

Kesinlikle Boran Ekinci'den çok önemli şeyler öğrendim. Gerekli ve gereksizin ayrımını daha iyi ve hızlı yapabilmeyi , basit düşünebilmeyi ve zamanı verimli kullanmayı öğrendim ve öğreniyorum. Bildiğiniz gibi mimarlık çok geniş bir platforma sahip bir meslek ve başarılı olmak için bu düşünce tarzına ihtiyacımız var.

Başlangıçta sorumluluk Boran Bey tarafından size verilir ve tabi ki bunun öğrenmeye etkisi büyüktür. Yalnız zamanla ve tecrübenizin artması ile bu sorumluluğun kapsamını kendiniz oluşturursunuz. Kendi gelişim aşaması içinde yarım kalmış bir proje hiçbir zaman bir işe yaramaz. Sorumluluğumun esası da buna dayanıyor diye düşünüyorum.


EAA'nın Ortaklarından Gonca Paşolar
Uras + Dilekci'nin Ortaklarından Salih Küçüktuna
Boran Ekinci Mimarlık'tan Sasan Sahafi
OMA'nın Eski Ortaklarından Joshua Prince-Ramus
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :