“‘Ün’ü ‘yıldız’ olmak ile karıştırmamak lazım”

09 Ağustos 2010


Varyap Bodrum Konutları

Ofisin deneyimli ve önemli bir "ortağı" olarak müşteri-mimar ilişkisine ne oranda değiyordunuz?Tabi ki Boran Bey ile birlikte katıldığımız toplantılarda olduğu gibi, daha sonraki katıldığım tüm toplantılarda da müşteriye, doğru olarak bildiğimiz her konuyu açıklıyoruz. Bunun dışında müşteriden gelen bilgilerin Boran Bey'e iletilmesi ve görüşünün alınması da işin doğal bir parçasıdır. Ofisimizin çok şeffaf bir yapıya sahip olduğunu, müşteri ve iş ile ilgili her konuya dahil olduğumuzu söylemek isterim. Bu ilk aşamadaki tanışma, teklif, proje ve devam eden süreçleri kapsamaktadır.


Varyap Bodrum Konutları

Sizce bir mimarlık pratiğinin "kamuya açık yüzü" olmak önemli mi? Veya Türkiye'de mimarlık mesleğinin böylesi bir "ün" olgusu ile harmanlanabildiğini düşünüyor musunuz?

Bazı ülkelerdeki kadar değilse de önemli bir olgu. Tabi buradaki mimarlığı "nitelikli bina yapma gayreti" olarak algılıyorum. Sonuç olarak mimarlık sipariş ile verilen bir hizmettir. Ve ilk koşulu bir işveren/yatırımcı tarafından talep edilmektir. Dolayısıyla mimarlık pratiğinin içinde yer alabilmenin olmazsa olmazı da iyi bir bağlantıdır. Bu bağlantı kimi mimara yakın çevresi tarafından sağlanır, kimileri ise kendilerini tanıta tanıta zamanla bunu elde ederler.

Türkiye'de de diğer ülkelerde olduğu gibi "ün" olgusunun önemli yeri var. Burada "ün"ün hangi anlamda kullanıldığı da önemli; ben bunu negatif bir anlamda algılıyorum. "Ün"ü "yıldız" (star) ile karıştırmamak lazım diye düşünüyorum. Star, yaptığı işte üst noktaya gelmiş kişi için kullanılıyor. Fakat "şöhret" ve "ün" (celebrity) işten ziyade tanınmak ile ilgilidir.




Şu anda İngiltere'de bulunuyorsunuz. Bu ülkedeki mimarlık üretimi ortamına dair gözlemlerinizden yola çıkarak, mevzubahis "star mimar ve sağ kolları" ilişkisi hakkında ne söyleyebilirsiniz? Burada mimarın kendi mesleki yolculuğuna çıkması, Türkiye'ye kıyasla rahatlıkla uygulanabilir bir hedef midir? Yoksa Türkiye bu anlamda genç mimarlara daha fazla fırsat mı sunuyor dersiniz?

Türkiye'de yıllardır maruz kaldığımız konuların benzerlerini, burada bulunduğum 3-4 ay içinde edindiğim kulaktan dolma bilgilerle kıyaslamamın çok doğru olmadığını düşünüyorum. Bu süreç içinde –mesleki olarak benim için daha yararlı olduğuna inandığım için- Londra'nın mimarlığını, yerleşim ve yaşantısını gözlemleyip, belgeliyorum.

Bildiğiniz gibi mimari ürünler bir toplum anlayışının aynasıdır. Genç mimarların nerede fırsat bulacakları, o toplumun yapılaşma kültüründen anlaşılır diyebilirim. Tabi "fırsat" kelimesinin de yorumunu okuyuculara bırakmak lazım diye düşünüyorum.


EAA'nın Ortaklarından Gonca Paşolar
Uras + Dilekci'nin Ortaklarından Salih Küçüktuna
Boran Ekinci Mimarlık'tan Sasan Sahafi
OMA'nın Eski Ortaklarından Joshua Prince-Ramus
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :