“Büyük ölçekli projeler Türkiye’de hakkı verilemeden yapılıyor”

14 Şubat 2019

Portfolyonuzda farklı ölçeklerde işler var. Hangi ölçeğe ve tipolojiye kendinizi daha yakın hissediyorsunuz? Uzmanlaşmak istediğiniz bir alan var mı

HB: Ofis içinde farklı tercihler söz konusu olabilir ama ben Kalecik Kültür Merkezi projesi gibi belli sayıda ekibin kontrolü altında gerçekleşebilecek küçük ölçekli projelere kendimi daha yakın hissediyorum. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlük Ek Binası projesi gibi kontrol edebildiğimiz ve mimar olarak en küçük detayına kadar tasarlayıp müdahil olabileceğimiz yapılar. Büyük ölçekli projeler birçok mimarın hayali fakat Türkiye’de bu tür projeler ihtiyaç duyulduğu gibi, farklı disiplinlerden yeterli sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleşemiyor. Zaman sınırlaması nedeniyle hakkı verilemeden yapılıyor. Büyük ölçekli projelerin bir diğer zorluğu da gerçekleşmesinin uzun sürmesi. Bunların bir yatırım aracı gibi emeklilik dönemimizde tamamlandığını görebileceğimizi düşünüyoruz bazen. Küçük ölçekli projeler ise daha kısa sürede finalize edilebiliyor. Son dönemlerde yaptığımız iç mekân renovasyon projeleri bizi çok heyecanlandırıyor. Aynı sene içerisinde projeyi tasarlayıp uygulamasını çiziyor ve kısa sürede üretiyoruz. 

OÖ: Henüz 10 yılımızı bile doldurmadık. Bu nedenle iş seçiyoruz diyemem. Gelen taleplerin hepsini değerlendirmeye, öneri üretmeye çalışıyoruz. Müellifi olduğumuz büyük ölçekli projelerden biri bir rezidans projesi olarak başladı. Proje ilk geldiğinde ekip sayımızın yetersiz olduğunu düşünerek işverenimize bu projeyi kotaramama ihtimalimiz olduğunu söyledik. Samimiyetimiz hoşlarına gitmiş olacak ki bizimle çalışmak istediler. Sonra iş büyüdü, 300.000 m2 oldu, 1.000.000 m2 oldu. Boğucu bir yoğunluğa geldi. Fakat sonra başka nedenlerden dolayı yarım kaldı. Ekip belli bir hacme ulaşınca bunu idame ettirmek adına benzer ölçekte projeler çalışmak zorunda kaldık. Zorunda kaldık diyorum ama keyifli de oldu. Bu dönemde birçok büyük ölçekli konut projesi ürettik. Kütahya’da proje yürütücülüğünü Heves’in yaptığı 3000’e yakın konut var. Kütahya’ya gittiğinde heyecan ve coşkuyla karşılanıyor kendisi. (Gülüyor)

Kalecik Kültür Merkezi


Motto Mimarlık Kurucuları ile
Tasarım Ekibi ile
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :