Fenerbahçe Plajı

04 Temmuz 2008

Tarihi çok eskilere dayanan Fenerbahçe Plajı, 1970'li yıllara kadar İstanbul'un en popüler plajlarından biriydi. Kimi iddialara göre, Bizans döneminde İmparator Justinyanus'un eşi Theodora buradan denize giriyordu. Justinyanus'un sarayının burada yer aldığı düşünülürse, bu iddianın gerçek olma olasılığı yüksek.

 

Osmanlı Dönemi'nde ise Fenerbahçe Plajı'nın olduğu bölgede deniz hamamları bulunuyordu. Bugün isim ve işlevine son derece yabancı olduğumuz deniz hamamları, Osmanlı devrinin en ilginç mekânları arasında yer alıyordu. Denize istenilen yerde serbestçe girilmesini engelleyen bu yapılar, dört tarafı kapalı, tabanı ahşapla kaplanmış, küçük yüzme havuzlarıydı.

 

20. yüzyılın başına dek uzanan deniz hamamlarının yerine kurulan Fenerbahçe Plajı, 1938 yılında açıldı. Erkekler hamamı kaldırıldı, kadınlar hamamı ise 70'li yılların başlarına dek plajla birlikte varlığını sürdürdü. Anadolu Yakasının en temiz suyuna sahip Fenerbahçe Plajı'nın sahipleri Zühtü Paşa ve Burhan Bey'di. Zühtü Paşa, plajı açtığı ilk yıllarda plaj kültürünü yaymak için özellikle gençlerden para almıyor; yüzmeye ve güneşlenmeye teşvik ediyordu.

 

 

Fenerbahçe Plajı, yaz boyunca kumsal ve denizde yapılan eğlencelerle Anadolu Yakasının gözde yazlık yerlerinden biriydi. Plaja ulaşım, özel ve tek hatlı trenle de sağlanıyordu. Haydarpaşa'dan kalkan bu tren, yaz aylarında ve yalnızca tatil günlerinde çalışıyordu. Zamanla Fenerbahçe Plajı da komşusu olduğu diğer plajlar gibi gözden düştü.

Fenerbahçe Plajı, Kadıköy Belediyesi tarafından, 2005 yılının Ağustos ayında yenilenerek halka açıldı. Mısır'dan ithal edilen 35 palmiye ağacı ile süslenen plaja Tekirdağ'dan getirilen 400 metreküp kum serildi. 3800 m² alan üzerine kurulan plaj, çevreyle uyumu, yeşil dokusunun fazlalığı ve modern mimarisi ile dikkat çekici. Plaj bünyesinde duşlar, soyunma kabinleri, engelli vatandaşlar düşünülerek tasarlanmış tuvaletler, açık ve kapalı barlar, oturma ve güneşlenme bölümleri yer alıyor. 300 kişinin aynı anda yararlanabileceği plajın, arıtılacak deniz suyu sayesinde çok daha kullanışlı ve popüler bir mekân haline getirilmesi planlanıyor.


Yasal Durum
Kıyının bu tarafı
İstanbul Plajlarının Dünü Bugünü
Hatırlamakta fayda var...
Yorumsuz
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :