"Mimar olmak hiç aklımda yoktu"

09 Nisan 2010

Mimar olmak ilk olarak ne zaman aklınıza düştü?

Aslında mimar olmak hiç aklımda yoktu. Liseden sonra iki yıllık teknisyen okulunun makine bölümünü bitirmiştim ve makine mühendisi olmak istiyordum. Fransız Ferrokrom'un Antalya'da yeni kurulan fabrikasının makine atölyesinde staj yapmaya başlamıştım. Fakat tornada çalışırken küçük bir talaş parçası gözüme sıçradı. Geçirdiğim bu iş kazası nedeniyle o gün, o meslekten soğudum. Üniversite sınavına girmiştim ve o dönemde de sonuçların açıklanmasını bekliyordum. Yüksek puan almıştım. Makine mühendisliğine puanımın yetmesine rağmen, o iş kazasından dolayı mimarlığa kayıt yaptırdım. Mimarlığın m'sinden anlamıyordum.

"Mimar" kimdi o zamanlar sizin için?

Mimar benim için proje yapan, belediyeden ruhsat alan bir adamdı. Antalya'da o zamanlar zaten toplasanız 3-4 tane mimar vardı, onların birkaç tanesi bayındırlıkta görevliydi, diğerleri de serbest çalışıyordu. Bu serbest çalışan mimarlardan biri Tarık Akıltopu idi. Küçük; 3'e 4 metrelik bir ofisi vardı. Ofise kaldırımın kenarından girilirdi, içeride bir çizim masası, bir t cetveli bir de telefon bulunurdu. Zaman zaman kapıya "Belediyedeyim", "Bayındırlıktayım" levhaları asardı. İşte benim kafamdaki mimarlık bürosu da buydu.

Antalya'da o yıllarda gördüğüm mimarlık ortamı buydu, fakat kişisel olarak benim arkeolojiye ve sanat tarihine düşkünlüğüm vardı. Çünkü yetiştiğim yöre zengin bir kültürün üzerine oturuyordu. Böyle olunca da mimarlığı tercih ettim.

Peki, neden Yıldız Teknik Üniversitesi'ni seçtiniz?

Yıldız'a karşı sempati besliyordum, çünkü benden 3 yaş büyük olan komşumuzun oğlu Yıldız'da makine okuyordu.
O mahallede bizim için öncü idi. Ben makine okusaydım da Yıldız'da okuyacaktım.

Ve 1971 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde okula başladım.

Üniversite yılları nasıl geçti?

Üniversite yıllarında ben hiç zorluk çekmedim, hatta okuldan çok keyif aldım. Teknik okulda okumuş olmam nedeniyle, sınıf arkadaşlarımın daha yeni gördüğü teknik resim, tasarı geometrisi, şimdi "Basic Design" adını alan o zamanların temel tasar derslerini ben çok iyi biliyordum. Çok düzgün çiziyordum. İlk yılları geçip, proje dersleri almaya başladığımızda ise bu mesleği çok sevdim. Zaten teknik okulda okumuş olmamın bana kazandırmış olduğu birikimin, bu meslekte başarılı olmamda büyük bir etken olduğuna inanıyorum.


Mehmet Alper ile...
Tures Mimarlık çalışanları ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :