Selçukhan Aslan, Murat Büyükkol
Tures Mimarlık'ın en kıdemli elemanı Murat Büyükkol, 17 yıldır birlikte çalıştığı Mehmet Alper için "Bana mimarlığı sevdirdi" diyor. Lise yıllarında tıp okumak isteyen, fakat sınav sisteminin azizliğine uğrayarak o zamanki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümünü kazanan Büyükkol, mimarlık eğitiminin zorluğuna dikkat çekiyor:
"Mimar Sinan'da mimarlık eğitimi almak çok zor. İnsan bıkıyor hakikaten. Bir de bizim dönemimizde hocalarımız 4 yıllık mimarlık eğitimini az buldukları için bizi bir dönem sınıfta bırakmışlardı. Hem eğitimin zorluğu hem de hocaların bu tavrı benim mimarlıktan soğumama neden oldu. Ben mimarlığı Mehmet Bey ile sevdim."
Büyükkol, sınıf arkadaşının tavsiyesi üzerine, mezun olduktan iki yıl sonra Mehmet Alper ile çalışmaya başladığını söyleyerek meslekte kendisini en çok mutlu eden şeyi, "ayağa kalkan bir binada kendi emeğinin de olduğunu bilmek" şeklinde anlatıyor.
17 yıl aynı büroda çalışmanın sırrı ise Büyükkol'a göre mimarlığı sevmek. 2004 yılına kadar tabiri caizse şantiyelerde yaşayan Büyükkol "Yaptığımız projeler çok çeşitli ve güzel işler olduğu için bunlardan keyif alıyorum. Bir projeye dalıyorum, bakıyorum günler geçmiş" diyor.
Büyükkol, Tures Mimarlık'ın çalışma sistemini şöyle anlatıyor:
"Sınırları çok net çizgilerle belirlenmemiş olsa da burada bir tasarım grubu, bir şantiye grubu ve bir de çizimleri yapan atölye grubu vardır. Mehmet Bey, yeni bir iş alındığı zaman genellikle benim, Birse hanımın ya da müsait olan diğer arkadaşların katıldığı bir toplantı yapar. Bu toplantıda müşteri ile yaptığı görüşmeyi aktarır ve bizden neler istendiğini anlatır. Kendi fikirlerini söyler, yani kopya verir bize. Biz fikrimizi söyleriz. -Mehmet Bey başkalarının fikirlerini saygı duyar.- Tartışır ortak bir noktada buluşuruz. Eskizler çizilir ve projenin devamı gelir."
Elinde halen şantiyesi devam eden Merter'de Realistanbul olsa da kıdeminden olsa gerek Büyükkol, diğer projeler ile ilgili arkadaşlarının sorularını da yanıtsız bırakmadığını dile getiriyor.