İnternet siteniz tek dilde ve İngilizce. Bu tercihin sebebi nedir?
Aslında ilk yayına açıldığında Türkçe idi, ama yoğun yurtdışı müşterilerinin olduğu bir dönemde İngilizce'ye çevirdik. Önümüzdeki günlerde acilen Türkçe sitemizi de yayına sokacağız.
Proje tasarım süreciniz ile devam edelim. Projeleri ele alış biçiminize ilişkin bilgi alabilir miyiz?
ÖK: "Projelerinizi neye göre yapıyorsunuz" diye soracak olursanız, Türkiye'nin ekonomisine göre iş yapıyoruz diyebilirim. Bir dönem apartman yapılıyordu, apartman yaptık. Sonra bir dönem turistik tesisler çok öndeydi. O dönemde Haluk'un (Somer) ayrı bir firması vardı. Onunla birlikte Kuşadası, Kemer ve Foça'daki Club Med'lerin ek bina projelerini yaptık. Sonra bir dönem iş merkezleri revaçtaydı.
Son zamanlarda yaptığımız projeler arasında ise alışveriş merkezleri ve oteller ağır basıyor. Yani gündemde o sırada ne varsa ona göre proje üretiyoruz. Arada bir toplu konut işleri yapıyoruz. Eskiden bir dönem dekorasyon işi de yapmıştık. Arma adlı bir mobilya mağazamız vardı.
Ekibinizde bu projeler için iç mimar kökenli çalışanlar da bulunduruyor musunuz?
ÖK: Akademi bu konuda çok yoğun bir eğitim verdiği için, bu noktada Utarit (İzgi) Hoca'nın İnce Yapı dersini özellikle anmalıyım, ayrı bir elemana ihtiyaç duymadık. Sırf şahsımız değil, Akademililerin hepsi ince yapıya yatkındır. Bir bakıma mobilya ve dekorasyon işine uygun bir formasyondur Akademi'de aldığımız eğitim. Yaptıklarımız kısaca bunlar diyebilirim.
Portfolyonuza "Kentsel Dönüşüm" başlığı altında da iki proje yer alıyor. Kentsel ölçekli projeleri nasıl geliştiriyorsunuz?
ÖK: Eskiden böyle bir kavram bile yoktu. Ne zaman ki Türkiye'de büyük şehirlerde kamu arazileri kötü şekilde kullanıldı, bu alanların yenilenmesi ve dönüştürülmesi gündeme geldi. Bu değişime dinamizm katmak amacıyla da kentsel dönüşüm projeleri ortaya çıktı. Biz de Ankara'da ve Ayazağa'da bu amaçla iki proje hazırladık. Yalnız ikincisi henüz avan proje aşamasında.
Bu projelerde herhangi bir danışmanlık hizmeti aldınız mı?
ÖK: Hayır. Bizim okuduğumuz dönemde Akademi beş yıl olduğu için, hepimiz şehircilik konusunda iki yıl üst üste ders görmüştük.
ÖS: O zamanki master bölümlerinden biri şehircilikti ve hepimiz onu seçtik. Ama tabi şehir plancısıyız demek de doğru olmaz. Proje gerçekleşmiş olsaydı mutlaka planlama ve ulaşım uzmanlarından danışmanlık hizmeti alırdık. Ama henüz etüt aşamasında. Onaylanırsa tabi ki düşüneceğiz.
Danışmanlık gerektirecek büyük projelerde ise işverene, danışmana ihtiyaç duyduğumuzu söylüyor ve bunu talep ediyoruz. Onlar da bu konuda bir uzman buluyorlar ve hep birlikte çalışıyoruz. Yani projenin türüne göre, tabi ki farklı danışmanlık alanlarından faydalanıyoruz. Dünyadaki bütün mimari bürolar da böyle yapıyor, doğal olanı bu. Mimariye bağlı olarak çalışan mekanik, statik, elektrik temellerinin dışında pek çok danışmanlık konusu daha var. Nitekim akustik, yangın, ulaşım, yönlendirme, otopark, peyzaj, cephe fiziği gibi konularda danışmanlık aldığımız pek çok kuruluş oldu.
Peki danışmanlığın ötesinde, başka ofislerle işbirliği içinde yürüttüğünüz projeler oldu mu son dönemde?
ÖS: İstinye Park projesinde birlikte çalıştığımız ABD'li DDG (Development Design Group) firmasıyla halen devam eden işbirliklerimiz var. İstinye Park'ta yerel mimarlık firması olarak yer aldık.
İşin niteliğine göre, yeri geldiğinde konsept aşamasından itibaren birlikte çalıştık, bazense konsepti onlar hazırladı, buradaki uygulamayı biz gerçekleştirdik veya gerçekleştiriyoruz diyelim, çünkü halen devam eden projeler var.
Fenerbahçe Arena, Mall of Istanbul ve Ak-Asya projeleri de işbirliği içinde geliştirilen güncel projelerimize örnek verilebilir.
Yurtdışı projeleri arasında Bakü'de güncel bir projeniz bulunuyor. Yurtdışında gerçekleştirdiğiniz projelerinizde iş alım süreci nasıl gerçekleşiyor?
ÖS: Kızım Melisa'nın bir arkadaşının babası Bakü'de proje geliştiriciliği yapıyor. Onun tavsiyesi üzerine Bakü'deki işveren çalışmalarımızı gördü ve beğendi. Bunun dışında herhangi başka bir bağlantımız yok.
Haluk Somer: Ömerler'in zaten kendilerini tanıtmak için bir pazarlama çalışmaları da bulunmuyor.