Kitchen-ist, marka-mekan tasarımı yapan multi disipliner bir “tasarım mutfağı”. Lise yıllarından itibaren 23 yıldır süren arkadaşlıklarını Kitchen-ist ile iş ortaklığına dönüştüren Canan Tulca ve Nihal Akarsu ile Kitchen-ist’i ve yaptıkları çalışmaları konuştuk...
İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nde başlayan arkadaşlıkları, farklı bölümlerde de olsa Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde devam eden Canan Tulca ve Nihal Akarsu, kendi alanlarında farklı şirketlerde tecrübe kazandıktan sonra bir araya gelerek Kitchen-ist’i kurdu. Kitchen-ist’i “marka-mekan tasarımı yapan multi disipliner bir tasarım mutfağı” olarak tanımlayan ikiliyle şirketin kuruluş öyküsünü ve yaptıkları çalışmaları konuştuk.
Markayla ilişkisi olan her türlü mekanın A'dan Z'ye tasarımını yaptıklarını ifade eden ikili, en önemli hedeflerinin, “özgün kimliklere ve tasarıma sahip olan, akılda kalan marka mekanlar” yaratmak olduğunu söylüyor...
Nurullah Kaya: Bize öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Eğitiminizden ve kitchen-ist’in kuruluşuna kadar olan deneyimlerinizden…
Canan Tulca: Biz Nihal ile 23 senelik arkadaşız. Birlikte İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden mezun olduk. Daha sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde de birlikteydik ama ayrı bölümlere girdik. Ben grafik tasarım okudum, 2006’da mezun oldum. Küçük ajanslarda ve McCann Erickson, Alametifarika gibi reklam ajanslarında sanat yönetmenliği yaptım. 8 sene boyunca reklamcı olarak çalıştım. Bu zaman zarfında bir sürü markaya hizmet verdim.
Nihal Akarsu: Ben de Canan’ın dediği gibi Mimar Sinan’da İç Mimarlık okudum. Son senemde başladım çalışmaya. 3 sene kadar Jale Kulin’in ofisinde çalıştım. Orada daha çok otel ve konut projeleri yapıyorduk. Sonra Autoban’da 3 buçuk sene çalıştım. Oldukça yoğun çalışıyorduk ama çok keyifli geçiyordu zaman, güzel işler çıkardık. O sıralarda birlikte bir şeyler yapalım diyorduk.
CT: “Farklı yerlerde çalışmaktansa kendi işimizi yapalım” dedik. Benim o sırada çalıştığım reklam ajansına restoranlar ve mekan ile ilgili talepler geliyordu. Marka ve mekanın yeterince örtüştürülmediğini gördük. İkimizin uzmanlık alanlarını birleştirebileceğimizi düşündük. Artık kendi tasarımlarımızı hayata geçirmek istedik ve 5 buçuk yıl önce de kitchen-ist'i kurduk.
NK: Sitenizde yer alan video ile çok keyifli bir yolla anlatıyorsunuz ama, bir de sizden dinleyelim. Kitchen-ist ismini seçmeye nasıl karar verdiniz?
NA: İki kadın olmamızdan yola çıkarak, yaptığımız işi bir yemek tarifi olarak anlatmak istedik. Aslında bir sürü eleman var, birçok şeyi birleştiriyoruz mutfakta. Özellikle iki farklı disiplin olan grafik tasarım ve iç mimariyi birlikte yoğuran bir ekip olduğumuzdan tasarım ofisi demek yerine tasarım mutfağı olarak adlandırmayı seçtik. Tasarım mutfağı diyerek, bu mutfakta bir sürü araçları birleştirerek marka mekanı oluşturuyoruz. Hatta ofisimizde de onu andıracak bazı malzemelerimiz var.