Artık bütün şirketler markalaşmada, rekabet gücünde kurumsallaşmanın önemini fark etti. Kurumsal kimlik ise görsellikle, vitrin kısmıyla doğrudan ilişkili. Siz firmalara mekan çözümünün yanında bu anlamda da hizmet sunuyorsunuz.
Hakan Habif: Evet, kurumsallığa giden yolda işin büyük kısmını bizler sayesinde geçiyorlar. Son dönemde grafik tasarım çözümleri de sunmaya başladık. Kartvizit demiyorum ama mesela büyük yüzeylerde şirketin mottosunu içeren, geçmişine dair grafikler tasarlıyoruz. Böylece kendilerini yenileme imkanları da oluyor; 1920’de bunu üretmişim, 40’ta bunu üretmişim, 60’ta bu buna dönmüş gibi…
Hande Karakaş: Ofisi ziyaret edenler için ilk izlenim çok önemli. Bu anlamda grafik olarak neyi nereye koyacağımız, bunun mekansal yerleşimi önem kazanıyor. Bu noktaları tespit edip vurgulamak istediğimiz özellikleri grafiklerle öne çıkarıyoruz.
"Mümkünse mekanda o kişinin seveceği bir tablonun ya da heykelin olmasını arzu ediyoruz"
Grafiklerin yanı sıra objelerin ve sanat eserlerinin mekana kattığı değere de önem veriyorsunuz.
HakanH: Heykel olur, tablo olur, bunlar bizim için az önce bahsettiğim o lambadan çok daha önemli. Mümkünse mekanda o kişinin seveceği bir tablonun ya da bir heykelin olmasını çok arzu ediyoruz. Son dönemde birçok insana da bunu aşıladık. Mesela Hedef Filo’ya her gittiğimde yeni bir tablo aldıklarını görüyorum. Çünkü bu da bir iptila, başladı mı başlıyor. Benim de bir sanatsever olarak üniversiteden beri biriktirdiğim eserler var. Genelde genç ressamları takip ediyorum. Daha çok figüratif eserleri seviyorum.
Ünlü&Co
Sanata olan ilginizin yanında bir de Nişantaşı’ndaki x-ist galerisini tasarlamışsınız.
HakanH: Orayı 2008’de tasarlamıştık. Güzel bir deneyimdi, 3-5 tane genç ressamla tanışmıştık, çok değerli insanlardı.
Bodrum katı olduğu için bir galeri için zorlayıcı bir mekan aslında...
HakanH: Evet, her yeri kolondu. Kazan dairesi ve kapıcı dairesi olarak tasarlanmış. Merdivenle iki kat aşağı iniliyor, sağı solu karanlık ama arkası bir nebze aydınlık. Burayı sokaktan erişimi olan bir dükkan haline getirdik. Esas sıkıntı net bir alan olmamasıydı. 10-11 senedir gayet memnuniyetle kullanılıyor.
x-ist
Eserlerin iyi sergilenebilmesi için doğru aydınlatma da çok önemli...
HakanH: Zaten o işleri konunun uzmanı mühendislerle çözmeye gayret ediyoruz. Sürekli çalıştığımız mühendislik firmaları var. Aydınlatmayla ilgili bir proje geldiğinde onlara gönderiyoruz. Ne hayal ettiğimizi nasıl istediğimizi söylüyoruz. Sarkıt mı, gömme mi, sıva üstü mü, ince uzun mu, yuvarlak mı, onlar da ona göre tasarımı yapıp, ışık değerlerini belirleyip bize iletiyorlar.
"Bir günde ofis taşıyoruz!"
Dışardan danışmanlık aldığınız diğer alanlar hangileri?
HakanH: Beyin takımı olarak burada sadece tasarım ve lojistik yönetimi yapıyoruz. Diğer konuları taşere ediyoruz. Ama dediğim gibi taşeronlar minimum 10 senedir çalıştığımız insanlar. Dolayısıyla o konuda mütevazılık yapamayacağım, verdiğimiz bütçenin hiçbir zaman 1 lira üstüne çıkmayız, zamanı da 10 senedir bir gün dahi aşmadık.
Bütçenin şaşmaması da yine detaycılıkla alakalı…
HakanH: Evet, baştan kalem kalem çıkarınca sonrasında sorun yaşanmıyor. Zaten sözleşme o bütçe üzerinden oluyor, teslim tarihi de sözleşmenin bir parçası. Hizmet anlamında başka ne sunuyoruz derseniz, bir günde ofis taşıyoruz (gülüyor). Çünkü çoğu insan bu konuda tıkanıyor. Siz cuma günü paketleyin pazartesi taşımış oluruz diyoruz.
HandeK: Bunun envanterini çıkarıp yerleştirmek de ayrı bir süreç. Şantiyeyi düzgün bir şekilde programlamak bütçeyi de etkileyen çok önemli bir konu. O anlamda program yapmak, zamanlamak çok önemli.