"On beş senedir boyacımız da, mekanikçimiz de, berberimiz de aynı"

12 Temmuz 2018

Cephe tasarımı ve heykel projelerinizden bahsettik. Bunları mimari bir öğe olarak projeye nasıl eklemliyorsunuz? Bu bağlamda parametrik tasarım alanında yürüttüğünüz çalışmaları öğrenebilir miyiz? 

Hande Karakaş: Parametrik tasarımı program anlamında, işin kamera arkasında kullanıyoruz, projenin bütününe yayılan bir şey olmuyor. Konsept içinde eriyen bir şey haline geliyor. Bunu bir görsel çalışmada da kullanabiliyoruz. Mesela Metrohm ofisinin duvarına yerleştirdiğimiz dünya haritasında parametrik bir yazılımdan faydalandık. Oradaki oturma birimini de bu şekilde tasarladık. Aynı şekilde Akasya AVM’nin cephesi de parametrik altyapıyla üretildi.

Akasya Kültür Sanat

Hakan Habif: Sanırım parametrik tasarımı ilk olarak Trendyol ofisindeki toplantı odalarının ahşap cephelerinde kullanmıştık.

Ofis olarak doğal malzeme kullanımına da önem veriyorsunuz.

HakanH: Evet, ahşap, brüt beton, taş. Bu üçünü farklı renkleriyle ya da yeni nesilleriyle bir şekilde projeye dahil ediyoruz. Bunu yaparken de minimum renk kullanmaya gayret gösteriyoruz.

HandeK: Tabi bir yandan da firmalar yeni malzemeler getiriyor. Bunları da yakın takipteyiz.

Hedef Filo

Yeni bir malzemeyle çalıştığınız zaman nasıl bir yol izliyorsunuz? Sonuç renderdaki gibi oluyor mu?

HakanH: Yüzde 95 tutturuyoruz. Hatta internet sitesine koyduğumuz görsellerde hangisinin hangisi olduğunu anlamayanlar oluyor.

Belgeleme konusunda da oldukça özenlisiniz. Uzun süredir mimarlık fotoğrafçısı Gürkan Akay ile çalıştığınızı görüyoruz.

HakanH: Muhtemelen bütün mimarlık ofislerinde şu konuşma geçer; “Mehmet Bey’in ofisinin projesi nerede?”. Hele bilgisayarlardan önce bunu bulmak mümkün değildi. Zaten projeyi dahi belirli bir kütüphaneleme sisteminde tutamıyoruz. Bizim bütün resmi datamız Gürkan’da ve her biri dosyalı.

HakanH: Ofis olarak biraz statükocuyuz. On beş senedir boyacımız da, mekanikçimiz de, berberimiz de aynı (gülüyor). Gerçekten doğru insanı bulduğumuzda, karşılıklı çok büyük hatalar yapılana kadar kol kola gidiyoruz.

Aslında aynı kişilerle uzun süre çalışmanız detaya verdiğiniz önemin bir başka göstergesi. Çünkü ufacık bir hata bile çok görünür olabilir.  

HakanH: Aynen, biz onu anlatmak için o kişiye senelerimizi vermişiz. Kendisi de bunu istediğimiz kalitede yapmak için senelerini vermiş. Zorda kalmadığımız sürece yeni birine bunları baştan anlatmayı çok tercih etmiyoruz.

 


Hakan Habif ile mimarlık pratiği üzerine...
Habif Mimarlık tasarım ekibi ile...
Stajyerlerin gözünden Habif Mimarlık...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :