"Periyodik olarak kendi çalışanları içinden yönetici üretebilen bir ofis haline dönüşmek üzerine çaba gösteriyoruz"

20 Mart 2019

Bize öncelikle kendinizden ve ACE Mimarlık’ın kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?

Orçun Ersan: ACE Mimarlık 1985 yılında Ahmet Can Ersan tarafından Ankara Bahçelievler’de, Şevki Vanlı’nın tasarladığı bir apartman dairesinin yarı bodrum katında kurulmuş bir ofis. Biz bu ofisin ikinci kuşağıyız. ACE Mimarlık’ı son 10 yıldır da benimle beraber Nilgün Deniz, Uğur Furtana ve Gerta Ajazi’den oluşan yönetici ekibimiz yürtüyor.

Can Ersan belli bir dönem kamuda çalıştıktan sonra kendi mimarlık ofisini kuruyor. Acaba oradaki geçiş süreci nasıl oldu?

OE: Can Ersan ilk başta Altındağ Büyükşehir Belediyesi’nde İmar Müdürü olarak görev yaptı. Ama çok kısa bir dönemdi bu. Sonra serbest meslek hayatına atıldı. Onun bu kararı nasıl aldığını inanın ben de tam hatırlayamıyorum, sanırım yaşım buna yetmiyor. (Gülüyor)

Aslında ACE Mimarlık bir yandan bir aile şirketi olsa da öte yandan kurumsal yapısını güçlendirmeye başlamış bir ofis. Dolayısıyla ACE’yi sadece babadan oğula geçen bir ofis hikâyesi gibi ele almak mümkün değil. Evet, benim babam iyi ve bilinen bir mimar. Ben de mimarlık okuduğum için bu ofiste çalışıyorum. Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’ne 96 yılında girdim ve öğrencilik dönemimde çeşitli ofislerde çalıştım. 2002 yılında ise ACE Mimarlık’a ortak oldum. 

Ama Can Ersan’dan aldığım bayrağı tek başıma devam ettirmiyorum. Okuldan dönem arkadaşlarım Uğur Furtuna ve Nilgün Deniz ile beraber sürdürüyoruz mimarlık pratiğimizi. Meslek hayatımızın büyük çoğunluğunu birlikte geçirdik.

Uğur Furtana ve Orçun Ersan

Uğur stajını dahi bizim ofiste yapmıştır. Başka bir ofis görmüşlüğü yok. Mezun olur olmaz ACE’de çalışmaya başladı ve 15 yıldır da birlikteyiz. Bu biraz espri konusu oluyor kendi aramızda.

Uğur Furtana: 15. yıl plaketimi aldım şimdi 16. yılın içindeyim.

Nilgün Deniz: CV’si tek satır diye konuşuyoruz. (Gülüyorlar)

OE: Özellikle son dönemde kurumsallaşma üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların temeli ofisin bilgisini bizden sonraki nesillere nasıl aktarabileceğimizi bulmaya dayanıyor. Gerta'da bizden sonraki ara kuşağı temsil ediyor. ACE’de geçirdiği 7 senenin sonunda yaklaşık 1.5 yıl önce ofisin yönetimine o da dahil oldu. Çalışma süresi boyunca ofis kültürünü doğrudan deneyimleyebildiği için bugün yönetici olarak bu kültüre sahip çıkmak ve bunu diğer kuşağa aktarmak gibi bir sorumluluğu var.

Nilgün Deniz ve Gerta Ajazi

ACE Mimarlık’ı bir aile şirketi ya da bir şahıs şirketi yapısından çıkartıp çok ortaklı ve kendi çalışanları içinden yönetici üretebilen bir disipline dönüştürme çabamızın karşılığını ise ancak ofis kültürünü daha genç meslektaşlarımıza ileterek alabileceğimizi düşünüyoruz. 

2018’in sonunda da Tasarım Merkezi olduk. ISO denetim sürecimizi atlattık. Adım adım bu süreci tamamlamaya gayret ediyoruz. Bizim ofis hikâyemizin gelişim süreci bu şekilde.  

Tasarım Merkezi olabilmek için bazı kriterlere sahip olmak gerekiyor. Bu süreci nasıl yürüttünüz? Sizlere nasıl bir katkısı oldu; örneğin sonrasında bazı teşviklerden faydalanabilmek mümkün oluyor mu? 

OE: Tasarım Merkezi olma sürecinde fark ettik ki aslında gerekli kriterlere zaten fazlası ile sahipmişiz. Yalnızca büyüklük ve hacim olarak değil, iş yapma biçimimizle, düzenlediğimiz etkinliklerle ve ofis içi kurgumuzla Tasarım Merkezi olarak tanımlanmaya uygun bir statüde konumlanıyormuşuz. 

ND: Başvuru sürecinde ofis için bir değişikliğe gitmemize gerek kalmadı.

OE: Teşvikler konusuna gelince, evet, bu statünün belli bir takım ekonomik avantajları var. Bu avantajlar bizim daha da motive olmamızı sağladı. Kendi imkânlarımızla zaten bazı işler yapıyorduk, bu şekilde başka neler yapabiliriz diye daha detaylı düşünmeye başladık. Şu anda iki üniversiteyle ön görüşmelerini yaptığımız bir Avrupa Birliği Projesi var elimizde. Başkent Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile görüşüyoruz. Tasarım Merkezi olarak yürüttüğümüz etkinliklerden biri P’not. Bu işin hakkını vermeye çalışıyoruz, bize ek bir sorumluluk getirmiş olmasına karşın.


ACE Mimarlık'ın Kurucusu ve Ortakları İle...
ACE Mimarlık Çalışanları İle...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :