"Robotların sergileneceği bir binada, kent ölçeğinde farkındalık yaratmalısınız"

23 Nisan 2020

NK: Üretim sürecinde robotlara da yer verilecek. Bu sürecin de kentlinin deneyimine ve kent belleğine bir katkı sağlaması bekleniyor.

MA: MAA olarak söylediğimiz ki bence en önemli ve yarışmayı bize kazandıran fikir de oydu.  Siz robot bilimi üzerinden bir müze yapmak istiyorsunuz. Bunun nesnesi robotlar ve içinde robot bilimini sergilemek istiyorsunuz. Bugüne kadar düşünce yapımızın oluşturduğu manifestoyu bir kez de o proje için söylemek istemiştim: robotların sergileneceği bir binada siz kent ölçeğinde bir farkındalık yaratmalısınız. İnsanları böyle bir teknolojiyle eğitecekseniz bina bittikten sonra kapılarını açıp, gezin öğrenin demekle olmasın, daha bina yapılırken o robotlar kendi evlerini inşa etseler dedik. Bunu da oradaki teknolojinin izin verdiği sürece; üç boyutlu beton baskılarla peyzajının yapılması, cephesindeki elemanların robotlar tarafından kullanılması ya da içeriye insanları sokamadığınız için dışarıda büyük ekranlar kurarak orada hangi robotik teknolojileri kullanıyorsanız daha yapılırken sergileniyor olması gibi. Kentlerde binalar inşa ediliyor ve her gün sadece yanından geçip gidiyoruz. Orada çok önemli bir bilgi üretiliyor. Bana göre süreç sonuçtan daha önemlidir. Çünkü siz o süreçte bilgi üretiyorsunuz. Ancak bir sonraki binayı yaparken o süreçten besleniyorsanız bunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. İçindeki deneyim ayrı o başka şeyler yaşatacaktır. Dünya zaten artık evrilmiş dijital fabrikasyonlar yapılıyor. Bir fabrikanın içerisinde yapılıyor sonra sahaya getirilip orada monte ediliyorlar. Bu üretimlerin ne kadar sahada yapılma yüzdesini artırırsak inşaat sektörünün gelişmesine de o kadar vesile olacak. Böyle bir manifestosu vardı, sözümüz buydu. Tasarımımızı geliştiriyoruz, teknolojilerle birlikte de bütün göndermelerimizi yapıyoruz. Adım adım uygulama projelerine geçince bu robotik yapım metodolojilerini daha detaylı görüşüyor olacağız. 

NKBöyle bir amaç güdüldü mü bilmiyorum ama burada da tüm İstanbul, Kule’nin nasıl yapıldığını izlemiş oldu.

MA: Evet, özünde kule onu yaptı, ölçeği ve süreci gereği. Öğretici bir süreç haline geldi. Onun bir versiyonunu müzede yapmayı hedefliyoruz. Her projede yapım sürecinde de bilgiyi kentle paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Genelde mimarlar ya da yatırımcılar, müteahhitler paylaşmaz. Çünkü süreci düzgün planlayamıyorlar, onun için de sunamıyorlar. Ben o gözle görüyorum. Ancak işin sonunda en şaşalı, en bitmiş mükemmel haliyle insanlar bir yapının içine giriyor.

NK: Çoğu zaman etrafı kapalı zaten...

MA: Tabi, güvenlik sebebi olarak anlıyorum. Ama kendileri başka bir yöntem geliştirebilirler, insanları fiziksel olarak sokamasalar da dijital dünyanın bu kadar geliştiği bir zamanda, farkındalık artırma açısından hikayesini anlatmaya başlayabilirler. Biz şunu bile önerdik: Burası ilk büyük ölçekli robotik teknolojilerin kullanılacağı bir bina, ama bundan 5 yıl sonra çok daha fazla sayıda bina Seul’de böyle yapılıyor olacak. O zaman orası robotik gözlem merkezi gibi bir hale gelebilir. Bir odası vardır, belli aralıklarla kentteki yapılan inşaatlardan bilgiler aktarılır. Bir mimarlık öğrencisi buraya gider vakit geçirir. Normalde sana kolayca gelmeyen bilgiye erişmiş olursun. Teknolojinin sergisi bence böyle bir şeydir. Bu değerli bilgiyi paylaşmaktır. 

NK: Farklı lokasyonlar ve bağlamlarda olan işlerinizle birçok ödül aldınız Londra’daki üretimlerinizle. Bu projelerinizin başarısında tarifleyebileceğiniz ortak payda var mı?

MA: Özünde inovatif bir bakış açısıyla önümüzde seri üretim olarak sürekli devam eden o bilgiyi, o şaşırtma anını yaratıyor olmaları var. Matematiği ve teknolojiyi derinlemesine kullanıyoruz. Her şey bir sistem içerisinde tasarlanıyor, sonuçta ortaya çıkan ürün, kendi içerisinde özgün oluyor. Gününün olanaklarını en iyi şekilde kullanıp, soru soran yapıda olması projelerin ortak paydası bence. Bazen yanılıyor olabilirsiniz yaptığınız zaman, ama o soruyu sorduğunuz ya da sordurttuğunuz zaman bir sonrakilerin geleceğini değiştiriyorsunuz. Ortak payda burada yatıyor. Her şeyin özü bilgi. Meraklı ve sabırlı olarak, risk alarak yapmanız ve yaptırtmanız gerekiyor. 


Melike Altınışık ile
Melih Altınışık için MAA
MAA Ekibi ile
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :