Tetrazon'un kadrosuna ilişkin daha ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
Müzecilik ve tasarım konusuyla ben, dijital işler konusuyla ise Çağdaş Arpaç ilgileniyor. Proje bazında çalışıyor olduğumuz için daha geniş bir ekibe şimdilik ihtiyacımız olmadı ama her projede genişliyoruz. Her projede bize küratörler, grafik tasarımcılar, bilgisayar programcıları, ses tasarımcıları, müzisyenler, mühendisler ekleniyor.
Aynı uzmanlarla sürekli çalışma durumu oluyordur herhalde.
Küratoryal ekip genelde değişiyor çünkü serginin içeriğine göre oluşturulması gerekiyor. Sergileme tasarımı anlamında benim de yardıma ihtiyacım oluyor. Tüm detayları çözmeme imkan yok, bu konuda yine çekirdek kadromuzdan Armağan Arda yardımcı oluyor. Kendisi endüstri mühendisi ve tasarımların nasıl gerçekleşeceği konusundaki en temel yardımcımız. Etkileşimsel sistemleri yani kiosk ve benzeri program yazılımı temelli işleri kardeşim Orçun Madran yapıyor. Çağdaş ise görsel işler üzerine odaklanıyor. Müzelerde kullandığımız hareketli görsel prodüksiyonları yapıyor. Mekansal enstalasyon deneyimi çok fazla. Ekranda izlediğimiz belgesel film bağlamında değil, gerçekten tüm mekanı canlandıran görsellikler yaratma konusunda uzman. Onun da üç boyut algısı son derece gelişmiş ve hareketli görsellerle mekanı bütünlemek konusunda oldukça yetkin.
Sergiler iki boyutlu görsellerden ve yazılardan oluştuğu zaman sıkıcı olabiliyor. Özellikle tarihle ilgili kurgularda canlandırmanın, izleyicinin ilgisini çekmekte çok faydası oluyor.
Çağdaş, mekanı yaşanabilir ve hareketli kılma konusunda çok fazla çaba sarf ediyor. Mesela İş Bankası Müzesi'nde, Emre Senan'ın "Bienal yapmışsınız burada" dediği bir koridor enstalasyonu vardır. Mekanın yan duvarlarına, tabanına ve tavanına yansıttığı 12 adet projeksiyonla insanları görüntülerin içine sokuyor. Karşınızda duran bir şeyi seyretmektense görüntünün içine girmek ve o görüntüyü yaşamak konusunda çok ilginç mekansal enstalasyonlar yapıyor.
İş Bankası Müzesi koridorundaki dijital enstalasyon. Görsel: Tetrazon
Bunun dışında kiosk sistemleri, büyük sorgulama sistemleri, sanal sistemler gibi dijital interaktiviteler konusunda çalıştığımız partnerler var. Grafik tasarım için her zaman destek alıyoruz ve mekanla ilgili değişiklikler yapıyorsak mutlaka mimarların yardımını istiyoruz. Projenin boyutuna göre, 10-15 kişiye kadar genişleyen ekiplerimiz oluyor.
Ofisin sakinliği, bir proje anında herkesin bir yerlere koşturmasıyla değişiveriyor. Çünkü her şeyi sıfırdan ele alıyoruz. "Bir fikrim var" diye gelen kuruma, projeyi bütün özellikleriyle geliştirip tamamlayarak, açılışa hazır halde teslim ediyoruz.
İş Bankası Müzesi'ndeki "Cumhuriyete Doğru" Sergisi. Görsel: Tetrazon
Efes Pilsen'in "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Biraya Dair" Sergisi, Görsel: Tetrazon