Turkcell’le sanırım bu tür bir çalışmanız oldu...
EY: Turkcell ile 5-6 yıldır çalışıyoruz. Son olarak, kontratlı cihaz alım sürecini inceleyerek başladık projeye. Müşterilerin duygu durum haritasını inceledik. Müşterilerin ilk defa Turkcell’e gelip cihaz almaya karar verdiklerinde, oradaki serüveni nasıl geçirdiklerini ve nerelerde mutsuzluk ya da duygu değişimleri yaşadıklarını inceledik ve bu çıktılar üzerinden o sorunları tasarımla nasıl çözebileceğimiz üzerine çalıştık. Bunun için ilk başta fokus grup çalışmaları yaptık.
EK: Bağlamsal gözlemler, saha çalışmaları yaptık.
EY: Bağlamsal gözlemler ve müşteri akışları ne yönde ilerliyor bunları inceledik. Bununla beraber marka anahtarı, müşteri yolculuğu çalıştaylarını da yaptık. Turkcell’le çok detaylı, kapsamlı ölçekte yaptığımız bir projeydi.
Turkcell Pera
Bütün bu ön çalışma ne kadar sürdü?
EY: Yaklaşık 2-2,5 ay süren bir süreçti. Bu da aslında projenin bütçesine ve süresine göre değişim gösterebiliyor. 6 ay süren çalışmalar da var, örneğin Garanti ATM’nin ara yüzlerini yenilerken menülerin nasıl oluşturulması gerektiğini anlamak için müşterilerle birebir olarak, çok detaylı ve kapsamlı bir şekilde çalışılmıştı.
EK: Biraz çalışmayı ne kadar da derinleştirmemiz gerektiği ile alakalı bir konu.
“Design thinking” konusuna iş dünyası nasıl yaklaşıyor? Dijital dönüşüm, iş geliştirme ve analiz konularında uzmanlaşmış analitik bir yaklaşımla çözüm üreten çok büyük danışmanlık şirketleri varken neden I-AM’i tercih etmeli işverenler?
EK:Bizim yaptığımız araştırmaların farklı bir yanı var. Bugüne kadar çok büyük ve farklı ölçekte projelerde çalıştık. Karşımıza fasikül fasikül araştırma sonuçları, raporları geldi. Müşterilerden, “tasarlamadan önce bunlara bakın, üzerine tasarlayın” şeklinde yorumlar alıyorduk başlangıçta. Bizden beklenen bu analitik çalışmaların tasarıma yansımasıydı ancak bu rakamsal ifadeler bir tasarımcı için hiçbir şey ifade etmiyor. O nedenle “tasarıma yön veren bir araştırma yöntemi oluşturabilir miyiz?” diye düşündük ve “tasarım araştırmaları” adı altında bir çalışma grubu başlattık. Ertuğrul’un bahsettiği kalitatif tasarım yöntemleri, bağlamsal gözlem, fokus grup çalışmaları ya da farklı birkaç yöntem daha var kullandığımız. Bunlar verimli bir biçimde tasarımlarımıza yansıyor. “Müşteri yolculuğu” ve “marka anahtarı” workshopları da diğerleri daha çok müşteri ile ilişki kurarak geliştirilen workshoplar.