"Toplu taşıma sistemlerinin entegrasyonu sağlanamadı"

04 Şubat 2010

2007 yılında Şehir Plancıları Odası'nın "Kent Gündemi" dergisine verdiğiniz bir röportajda İstanbul'un ulaşım sorununa çözüm olarak "sürdürülebilir ulaşım sistemleri"ni ve "toplu taşıma sistemlerinin entegrasyon"unu sunmuşsunuz. 2007'den beri bu konularda ilerleme kaydedildi mi?

"Sürdürülebilirlik" özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin konularının etkisiyle son yıllarda hemen hemen her alanda kullanılan bir tür moda terim haline geldi. Bu modaya uyarak, bu terimi politikacılar da kullanmaya başladı. Ama ben politikacıların "sürdürülebilir ulaşım"dan samimi olarak söz ettiklerine inanmıyorum. Çünkü söyledikleri ile yaptıkları çelişiyor.

Toplu taşıma sistemlerinin entegrasyonu ise hala sorunlu, ciddi eksikler ve yanlışlar var. Toplu taşıma sistemi büyük ölçüde lastikli tekerlekli araçlara (otobüs, minibüs) dayanıyor olması başlı başına bir sorun. Ayrıca, kapasite yetersizliği ve aktarma noktalarındaki tasarım ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar söz konusu. İnsanlar bir sistemden diğerine rahatça geçemiyor. Örneğin, otobüsten indiğinizde vapur bulamıyorsunuz ya da metrobüs duraklarına kolaylıkla erişemiyorsunuz. Zaman tarifesi ve fiziksel entegrasyonda sorunlar olsa da ortak bilet uygulaması oldukça iyi çalışıyor.

Siz metrobüs demişken, onu da sormadan geçmeyelim…

Merobüsün ilkesel olarak doğru bir proje. Trafiği yoğun olan bir koridor üzerinde herbir yönde birer şeritin toplu taşımaya ayrılmasını doğru buluyorum. Fakat işletmede, tasarımda ve araç alımında hatalar yapıldı. Sistem kapasite sınırında çalışıyor ve her yönde tek şerit olduğu için kaza ya da arıza durumlarında tamamen tıkanıyor

Peki, şimdi ilk aklınıza geleni söylemenizi isteyeceğim. Otobüs?
Akılcı biçimde düzenlemeler gerekir.

Metro?
Hızla geliştirilmesi gerek.

Minibüs?
Gelecekte merkez bölgelerden kalkmalı.

Vapur?
Daha çok olmalı.

7 tepedeki 7 tünel
Otomobil kullanımını arrtıracak yanlış proje.

Marmaray?
Bir an önce tamamlanmalı.

Tren?
İstanbul'daki yüksek ulaşım taleplerini karşılamak için birçok yerde gerekli.

Taksi?
Düzene sokulmalı.

Birinci ve İkinci köprü?
Kentin makroformunu ve ulaşım taleplerini çok değiştirdi.

Üçüncü köprü?
Kesinlikle yapılmasın!


Kevser Üstündağ ile...
Haluk Gerçek ile...
Eda Beyazıt ile...
İstanbul'a tarihsel bir bakış
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :