Şu anda ofisin gündeminde hangi projeler var?
Cidde projesinin konsepti onaylandı, mimari projelerine geçiyoruz. Türkiye’deki projeler de dolu dizgin devam ediyor.
Bir de yakın zamanda bitirdiğiniz Boeing Türkiye ofisi var.
Evet, o da çok keyif aldığımız bir projeydi. Birlikte çalıştığımız Yapı Artı grubuyla çözüm ortaklığımız devam ediyor. İyi de bir ofis çıktı ortaya, memnunuz. Yakında fotoğraf çekimleri yapılacak. Bu konuda da hep Ali Bekman’la çalışıyoruz.
Diğer yandan restoran projelerine devam ediyoruz. Hilltown’daki Brasserie Polonez projesini bitirdik, ihalesi sonuçlandıktan sonra devam edecek. Çiftçi Towers’ta da benzer bir projemiz var.
Palladium Tower’daki Grill Polonez’e gitmiştim.
O da insan ölçeğini tutturmaya ve yaşanmışlık hissini vermeye çalıştığım bir projeydi. Kent sürekli yenilendiği için bizim yaptığımız yerler de ya yeni bir şeyin içinde ya ona eklenti ya da tamamen yeni bir yapı oluyor. Ama ben hep şu hissi vermek istiyorum; sanki bu restoran 20 yıldır buradaydı ve bu yapı onun üstüne geldi. Yaşanmışlık ve tecrübe edilmişlik hissini, o tanıdıklığın getirdiği aidiyeti çok önemsiyorum. Galiba burada asıl konu aidiyet yaratabilmekte. Kullanıcıların o mekanı, o binayı sahiplenebilmesini sağlamakta. O insanların hayatında bir parça olmak çok keyifli. İtalya’da bir ‘trattoria’ya girdiğinizde 20 yıldır aynı tabağı aynı yere koyduklarını bilirsiniz ya. Bu sürdürülebilirliği sağlamak çok önemli. Ama bunun da bazı teknik koşulları var. Yani az önce bahsettiğim naif şeyler gibi değil. Ama o naifliği, o sürdürülebilirliği, o niyeti koruyabilmek için yatırımcıya alan vermeli, para kazandırmalısınız. İşletmeciye kolaylıklar sağlamalı, onun kabiliyetine göre bir şey yapmalısınız.
"İşverene uygun olan modeli şekillendirmede mahir olduk"
Sanırım başarılı bir model olmasa bu kısa zamanda bu kadar şube açılmazdı.
Evet, GVDS iyi bir tasarım ofisi, yani yaptığımız tasarımları ahlaki buluyorum. Projeler eli yüzü düzgün, uygulanabilir projeler ama en önemlisi şu; uzun süreden beri işletme tasarladığım için bunun organizasyonunu da iyi yapabiliyorum. İşverenlerimle uzun süreli çalışabilmemin sebebi de bu. Yani artık eni konu bütçe çıkartıp işletme fizibilitesini yapmada, onlara uygun olan modeli şekillendirmede mahir olduk.
Bu anlamda proje yönetimi konusunda danışmanlık aldığınız birileri oluyor mu?
Tabi, bu konuda hizmet alıyoruz ama yine de bir mimar olarak o işletmenin nasıl uzun ömürlü olabileceğinin tarla taşlarını ben koyuyorum. Bunu da yapabilmek gerek. Bunun sebep ve sonuçlarını, sağlamasını önceki tecrübelerime dayanarak ya da dünyada bu konudaki bilgilere ulaşarak, okuyarak, takip ederek yapabiliyorum. Doğru iş modeline uygun bina tasarlamanın o binanın ömrünü uzatacağına eminim.
Geribildirimleri de takip ediyorsunuz. Mesela Starcity renovasyon projesinde 6 ay içinde mağazalarda ne kadar ciro artışı olduğunu paylaşmıştınız.
Yenileme projemizden sonra hem ciroda hem ziyarette yüzde 22 artış yaşandı. Bu önemli bir parametre. Benim için de önemli çünkü proje iyi bir şekilde karşılanırsa insanlar oraya gelmeye devam edecek, işveren de biz bu işten bir şey kazanamadık, tekrardan yapalım demeyecek. Binanın ömrü uzayacak. Bu enerji tasarrufu açısından da önemli. Neden bir iş en başından doğru yapılacağına on kere yapılsın? Bu en sevmediğim şeydir. On kere düşüneyim ama bir kere yapayım.