KUDEB'in teknik donanımı nasıl?
İstanbul KUDEB, 239 kişilik personel Türkiye'nin en büyük eski eser enstitüsü. KUDEB'in biri Süleymaniye'de diğeri ise Zeyrek'te olmak üzere İki ahşap eğitim atölyesi var. Son olarak da yine KUDEB bünyesinde taş ve metal atölyesi kuruldu.
Milano Politeknik Üniversitesi standartlarına göre kurulmuş olan konservasyon ve restorasyon laboratuarında malzeme raporları hazırlanıyor. Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan laboratuar, Ortadoğu ve Balkanlardan da talep alıyor.
Yürüttüğünüz çalışmalar neler?
Koruma kurulları ile birlikte yürüttüğümüz otomasyon çalışması var. İstanbul'un eski eser envanter çalışmasını başlattık. İstanbul'daki tüm tarihi eserlerin bir merkezi kayıt altına almayı amaçlıyoruz.
Kurullardaki bütün dosyalar kağıt ortamındaydı. Şu anda bütün dosyaları sayısal ortama aktarıyoruz. Çalışma 2010 sonunda bitecek ve bu çalışma için bir yazılım hazırlanacak. Bu yazılım İstanbul'un eski eserleri ile ilgili bütün kurumlara gönderilecek. Bu yazılım sayesinde eski bir eserin grup tarihi, varsa hakkında alınmış kararlar, tescil tarihini gibi bilgilere ilgili bütün kurumlar ulaşabilecek. Böylelikle de hem gereksiz yazışmaların dolayısıyla zaman kaybının önüne geçmiş olacağız, hem de elimizde derli toplu bir envanter olacak.
Tescil öneri grubumuzun çalışmaları sayesinde Anadolu ve Avrupa yakasında bulunan köylerdeki Şile. Beykoz, Silivri, Çatalca köylerindeki örneğin, eski köy evlerinin, köy çeşmelerinin, ortak kullanım alanları dikkatimizi çekti. Betonlaşma tehdidi altındaki bu evlerden Anadolu yakasında olan 952 tanesini tescil ettirdik, 9 aylık bir arazi çalışmasının sonunda. Sanırım bu son 20 yılın en önemli koruma hareketlerinden birisiydi.
Bunların yanı sıra UNESCO Dünya Koruma Listesi'nde olan Süleymaniye ve Zeyrek'te 31 ahşap evin onarımı bitti. Yedikule'de, Ayvansaray'da, Kadırga'da
Yaptığımız doğru örneklerle çalışmalarımızı sur içine yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.
Taş ekibimiz şu anda Darphane içindeki Kuşsarayı, Hüsrevpaşa Türbesi, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camii, İstanbul Üniversitesi'nin Süleymaniye Kapısı 16 yapının restorasyonunu devam ettiriyor.