Kültür turizminin yüz akları ve bazı gezi önerileri…

01 Temmuz 2011

Son olarak yurt dışında kültür turizmini layıkıyla yerine getiren birkaç örnek paylaşabilir misiniz? Başka bir deyişle profesyonel bir gezgin olarak nereleri "şiddetle" tavsiye edersiniz?

Kitabımda Hindistan örneğini veriyorum. Hindistan ucuz bir yer değil ve bunu kullanabiliyor. Turizmden kişi başına düşen gelir Türkiye'den daha fazla. Ama Hindistan mutlaka herkesin görmesi gereken yerlerin başında gelir.

Vietnam da bu potansiyeli fark etti, ne yaptı etti kendisini bayağı yukarılara çekti. Şu anda oraya ciddi bir turist akını var. Komşuları Kamboçya ve Laos ile birlikte özgün bir güzergâh yaratıyorlar.

Çin ayrı bir olay, turizm acayip bir sanayi halinde ve çok yapay bir yanı da var. Ama 2020 yılında 130 milyon yabancı turiste sahip olacağı belirtiliyor. Dünyada en çok ilgi çeken yerlerden Tibet yanlış yaklaşımlar nedeniyle gezilemez hâle getirildi.

Başörtüsü nedeniyle sorun yaşanabiliyor ama İran da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Türkiye'de yaşayan bir insanın İran'ı görmeden Selçuklu'yu anlaması mümkün değil.

Tabi ki Paris, New York, Londra en üst sıralarda yer alan kentler ama onlardan önce dünyada gidilebilecek pek çok yer var. Bana "nereye gidelim" diye sorulunca önce çok renklileri söylüyorum: Hindistan, Guatemala, Peru, Meksika, Tayland, Myanmar… Sonra bana göre şu anda hâlâ özgünlüğünü koruyan iki yeri Laos ve Butan'ı söylüyorum. Tabi ki temel kültür alanları: Her yanıyla Mısır, İran, İpek Yolu… Doğal güzellikler: Kenya, Namibya, Patagonya


Bir Afrika gezisinden...

Hiç ummazsınız, dünyanın en fakir yerlerinden biri olan Etiyopya , turistik olarak bence çok güçlü. Yeni gelişmeler var, oteller yapılıyor. Üstelik etnik yapı olarak da çok zengin. Hıristiyan ve Müslüman nüfus yüzde olarak birbirine çok yakın, bunun dışında pek çok başka etnik grup var. Birlikte yaşam kültürünü çok geliştirmişler. Turistik anlamda çok zenginler, sadece birilerinin onlara yardımcı olması gerekiyor.

Sonuçta tüm bu yerler, UNESCO 'nun tanımladığı gibi "dünya kültür mirası" ve herkesin bunlara sahip çıkması gerekiyor.

Yurt dışında gezerken çevreme çok dikkat ediyorum. "Sorumlu turizm" yaklaşımı ana hedefimiz. Başımdan şöyle bir olay geçti: Libya 'da kimsenin gitmediği bir çöle gittik. O dönemde üzerinde firmamızın isminin basılı olduğu kolonyalı mendiller dağıtıyorduk. Bir mendil çölde kalmış ve bizden sonra oraya giden İngiltereli bir grup bunu görmüş. Bana telefon ettiler ve uyardılar. Daha önce bunu hiç düşünmemiştim. Hemen mendil dağıtmayı kestik. Plastik ya da doğanın çözemeyeceği maddeleri atık olarak bırakmak beni ilgilendiriyor ama herkesi de bu yönde teşvik etmemiz gerekiyor.

Kısacası yalnızca görmek ya da bakmak için değil, gördüğümüz yerleri algılamak için, dünyayı kavramamız için gezi kültürümüzü geliştirmemiz, iyi bir gezgin olmamız gerekiyor.


Faruk Pekin ile kültür turizminin dünü ve geleceği üzerine...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :