“Türkiye artık bir yol ayrımında…”

01 Temmuz 2011

Kitabınızı çıkarmak için neden 25 yıl beklediniz?

Bu kitap kendi kendimle, yaptıklarımla bir hesaplaşma. Bu işi bir yere kadar getirdim, henüz bırakmıyorum ama söylemem gereken şeyler vardı. Şu anda kötü bir eşikteyiz. Türkiye ya enayice GDK turizmine devam edecek ya da önlemlerini alacak. Önlemler konusunda planlı olmayan bazı gelişmeler var.

Son dönemde yatırımların Anadolu'ya kaydığını izliyoruz. Burada bir hareketlilik var ve iş adamlarının kalabileceği iyi otellere ihtiyaç duyuluyor. Tabi bu bize de yardımcı oluyor. Şanlıurfa'da 4-5 tane büyük zincir oteli açılmak üzere. Zeugma'nın basında öne çıkması şans getirdi ama burada asıl parayı Mardin kaptı. Mardinliler son 10 yıldır turizmden iyi para kazanıyor ve bunun farkındalar.

Türkiye artık bir yol ayrımında; turizm ya planlı bir şekilde yeniden kurgulanacak ve kültür turizmi öncelikli bir yapıya kavuşacak ya da böyle kör topal devam edecek. Kitabımda öncelikle eldeki rakamların gerçeği yansıtmadığını söylüyorum.

"Turist demek aşınma demektir, kazanç yoksa yapılmaz"

Verileri istediğimiz gibi manipüle edebiliyor, işimize gelen sonucu ön plana çıkarıyoruz. Türkiye, dünyada en çok turist çeken ülkeler listesinde ilk 10'da ama 2011 yılı rekabet edebilirlik listesine baktığımız zaman 50. sırada olduğunu görüyoruz.

Siyasiler ve yanlarındaki sözde uzmanlar bazı rakamları, daha doğrusu konseptleri bize sürekli empoze ediyorlar. Türkiye'nin ille de yabancı turist gelecek gibi bir derdi yok. Turizm, eğer bu işten bir çıkarınız varsa yapılır. Tabi ki turizmin barış, insanlık, kardeşliğe de katkısı vardır. Ama turist demek, bazı yerlerin; doğal, tarihsel ve kültürel mirasın aşındırılması demektir. Ve her şeyin bir bedeli vardır. Peki böyle bir aşındırılmaya razı mıyız? Turizmin getirebileceği olumsuz etkileri aşabilecek önlemleri alabiliyor muyuz? Bunun için yatırım yapıyor muyuz?

Bu nedenle de turizm öncelikle "kârlı" (profitable) olmalı. Bunun yanında doğal ve tarihi zenginliklerin geleceğe ulaşabilmesi için "sürdürülebilir" (sustainable) bir turizm anlayışı benimsenmeli. Tabi tüm bu süreçte "sorumlu" (responsible) davranılması da çok önemli. Bu üç ilkeyi özellikle vurguladım çünkü turizm, mevcuda ve yerele karşı sorumlu olmak zorunda.


Faruk Pekin ile kültür turizminin dünü ve geleceği üzerine...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :