Müze girişi demişken, geçtiğimiz aylarda İstanbul'da müze gişelerinde yapılan yolsuzluklarla ilgili haberler yayınlandı. Gişeler özelleştirildikten sonra % 40 daha fazla gelir sağlandığı belirtildi.
Bu durum hiçbir şekilde önlenemezdi çünkü memurlar çok az maaş alıyor. Gişe memuruna, "bana tam bilet kesme, al sana 20 kişi için 10 kişi parası" deniliyordu.
Kars'ı ziyaret eden yabancı gezgin oraya tek bir şeyi görmek için gider; Ani 'yi. Dolayısıyla Ani'yi gezen yabancıların sayısı ile Kars otellerinde kalan yabancıların sayısının eşit olması gerekir. Oysa bu oran yıllarca neredeyse yarı yarıyaydı. Bu gibi nedenlerden müze ve ören yerlerinde çok fazla para kaybı oluştu.
"Adım Adım İstanbul" gezilerinden...
Topkapı Sarayı'nda da bir dönem uygulanmakta olan yabancı turist biletlerinde aynı oyunun oynandığı bildirildi…
AB'ye tam üyelik söz konusu olduğunda müze ve ören yerlerinde yerli-yabancı turist ayrımı ortadan kaldırıldı. 2005 yılından bu yana bu uygulama devam ediyor. Böyle olunca da bazı müzelerde yerli – yabancı turist sayısını tespit edememeye başladık. Bazı müzeler yine de yabancı turist sayısını hesaplıyor. Türkiye'de kültür turizminin ne olduğunu görmenin en kolay yollarından biri müze girişleridir. Yerli - yabancı farkını ayırabilirseniz ne âlâ. Son dönemde olumlu anlamda bir Şark kurnazlığı yapıp, "Müze Kart"ı çıkardık. Bu da zaten müzeye gitmeyen halkımız için bir avantaj yarattı, 20 TL verip belli başlı tüm yerleri gezebiliyorsunuz.
Müze Kart uygulaması sonrasında Türkiye'deki ören yerlerinin ziyaretçi sayısında kayda değer bir artış gözlendi mi?
Oldu tabi, bakmayın her şeye rağmen teşvik ediyor. Müze giriş ücretleri insanlarımız için hâlen büyük rakamlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı birkaç sene önce bazı müzelere hiç giriş olmadığını tespit edince, 100'e yakın müzeyi ücretsiz hale getirdi. Ancak maalesef gelenlerin dökümü yapılmadı. Paralıyken kaç kişi geldi, ücretsizken kaç kişi geldi, bunun izlenmesi gerekiyordu. Tüm bunlar için bir master plan hazırlanması şart.
Şu anda Bakanlığın elinde "Turizm Stratejisi 2023" adlı bir belge var. Kitabımda bunu da eleştiriyorum, çünkü özellikle kültür turizmi açısından yanlış yaklaşımlara sahip. Ayrıca bu çerçevede hazırlanan Eylem Planı'na da uyulmadı.