"Issız" İstanbul
08 Ocak 2009
Kriz sokağa nasıl yansıyacak?
İstanbul'da zaten kriz vardı, ama bu kriz belirli noktalarda lokalize edilebiliyordu. Eknomik krizden sonra ise kente daha da yayılması muhtemel. Kriz, kentteki on milyonun üzerindeki nüfusa sıkıntılı bir dönem yaşatacak. Suç oranı daha çok artacak örneğin.
Örneğin yine bir kentsel kriz olarak tanımladığımız 99 Depremi'nden İstanbul'un nüfusu azalmıştı. Belki bu krizden sonra da dönemsel olarak İstanbul'un nüfusu azalabilir. 2001 kirizinden sonra Türkiye yüzde 7.5 oranında büyürken İstanbul yüzde 10 oranında büyümüştü. Yani Türkye büyürken nasıl İstanbul daha fazla büyüyorsa, Türkiye küçülürken de daha fazla küçülüyor. Dolayısıyla işsizlik artıyor. Kriz nedeniyle insanların başka yerlere hareket etmesi ihtimal dahilinde. Ama bu kriz sonrasındaki hareketler genel geçici hareketlerdi. Şoka karşı alınan şok önlemlerdir çoğunlukla. Dolayısıyla o nüfus hemen kendini kompanse eder.
Kriz İstanbulluları bulundukları yere hapsedecek. Krizden sonra İstanbul'daki hareketliliğin düşeceğini düşünüyorum, sokakların ıssızlaşacağını düşünüyorum. İstanbul'un ışıkları sönecek. İnsanların, kentlerin merkezine doğru gelmesi aslında bir sağlık delaleti. Fakat kriz Kartal'da yaşayanları Kartal'a, Silivri'de yaşayanları Silivri'ye hapsedecek. Artık internet de olduğuna göre, herkes evinde, işyerinde oturacak bundan sonra. Zaten kent merkezleri, alışveriş merkezleri yüzünden canlılıklarını yitirmişti. Çünkü "merkez" olma hali de tüketime dayalıydı. Tüketim azaldığında kentin merkezine gidiş gerekliliği de ortadan kalktı, daha da kalkacak.
ŞPO İstanbul Şube Başkanı Erhan Demirdizen
İMO İstanbul Şube Genel Başkanı Cemal Gökçe
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın