“42 yıldır itibarlı bir varlık sürdürmek başlı başına bir başarı”
05 Ekim 2012
Manço Mimarlığın zor evreler geçirdiğinden bahsediyorsunuz. Bunu biraz detaylandırabilir miyiz, ekonomik krizleri mi kastediyorsunuz?
Tabi, ekonomik krizlerden bahsediyoruz. Ben daha buraya döner dönmez 2001 krizi yaşandı. Onun mesleğimize etkileri çok ağır oldu. Bir anda sektörün çehresi değişti. O dönem belli yaşta olanlar çok hızlı dönüşüp, adapte olabildiler. Ama belli bir yaşın üstündekiler bu dönüşümü sergileyemedi. Farklı iş tiplerine, farklı ölçekli işlere göre bir anda dönüşemeyip eskisi gibi devam etmek istediler. O dönem benim yaşım da çok gençti. Ki geçtim 20'li yaşları, mimarlık, 40-45 yaşa kadar genç kabul edildiğiniz, belli bir olgunluğa erişene dek çok fazla şeyin kolay başarılamadığı bir meslek...
Kriz dönemi zorlu oldu. Yurtdışında birtakım projeler yaptık. Eskiden süregelen projelere devam ettik. Dolayısıyla kadro olarak o dönem boyunca büyüyemedik. Ancak Y. Mimar Zühtü Usta'nın da aramıza katıldığı 2007'den bu yana ekip anlamında istediğimiz kapasiteye adım adım yaklaşıyoruz. Son beş yıldır yarışmalara ağırlık verebilir olduk.
Belli dönemler çizim yapma anlamında tek başıma idim ve yarışmanın altından yalnız başıma kalkabilmem mümkün değildi. Ama o yılları bir şekilde atlattık. Bu denli zorlu bir ortamda 42 yıldır itibarlı bir konumda varlığını sürdürmek başlı başına çok büyük bir başarı.
Peki bu ekonomik badireleri atlatabilmenizi neye bağlıyorsunuz? Tahmin ediyorum ki belli projeler aldınız ve belki bunların ödemeleri yapılmadı, uygulamalar yarıda kesildi. Ofis giderek azalan işler yüzünden mi küçülmek zorunda kaldı? Yani o dönemi sağ salim atlatabilmiş olmayı neye bağlıyorsunuz?
Tek bir şeye bağlıyorum, mesleğe bağlılık. Babam bu mesleğe kendini bu kadar adamış bir insan olmasaydı, ve ben bu ofisi devam ettirmeye bu kadar kararlı olmasaydım o zorlu dönem atlatılamazdı. Öz birikimimizin önemli bir kısmını bu ofisi ayakta tutmaya harcadık. Çekirdek kadromuzu hiçbir zaman tasfiye etmedik. Örneğin Mali ve İdari İşler Müdürümüz Seval Çeralp bu Haziran ayı başında, 28. yılında emekliliğini isteyerek bizden ayrıldı. İdari yardımcımız Ali İhsan Çetin 20 yıldan uzun bir süredir bizimle çalışıyor. Yani başta da dediğim gibi hep bir aile ortamımız vardı ve bunun sayesinde kendi içimizde dayanıştık, birbirimize güvendik, geleceğe güvenle baktık ve sıkıntılı dönemi beraberce aştık.
Kurumsallaşmanın Altın Kuralı: Bilgi Yönetimi
Proje Külliyatı Üzerinden Geleceğe Bakış
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın