“DİMTAŞ’ta kentsel dönüşümün karanlık yüzünü gözlemledim”

05 Ekim 2012

"Manço Mimarlık A.Ş.", DİMTAŞ ile Ali ve Aytaç Manço Ltd. Şti.'nin birleştirilmesiyle 2009 yılında oluşuyor. Bu ad değişikliğine neden gidildi?



Doğrusu "Anonim Şirket", başta kolektif bir yapı düşünülerek edinilmiş bir ticari unvan değil ama ben onu hep vurgulamak istiyorum.

Yani çok ortaklı bir yapıya bir şekilde açıksınız.

Evet açığız. O nedenle de bir süre kullandığımız Ali ve Aytaç Manço Mimarlık ismini çok benimseyememiştim işin açıkçası...

Ön isimler birazcık da bu sebeple mi atıldı?

Evet, aynen öyle… "Manço" adı mutlaka olacaktı, sonuçta 42 yıllık bir geçmiş var ortada. Ama bu isim çatısı altında başka meslektaşlarım da benim kadar öne çıksınlar ve işin ortağı olsunlar istiyorum. Sonuçta mimarlık bir ekip işi...

Bir yandan sahiplenilsin istiyorsunuz…

Kesinlikle. Çünkü mimarlığın en sevdiğim yönü, takım olarak bir şeyler yapmak. Ben, Glenn Murcutt gibi yalnız çalışıp kimseyi etrafında istemeyen ‘tek tabanca' mimarlığı hiçbir zaman sevmedim. Kendi odam bile yok, arkadaşlarımla birlikte oturuyorum gördüğünüz gibi. Bir ara vardı ayrı yerim, sıkıldım, geri geldim onların yanına. Ekip ruhunu, o olumlu birlikteliği bozmadan büyüyebildiğimiz kadar büyümek istiyoruz açıkçası.

Önce ofisin yan işletmesi gibi açılan, daha sonra Manço Mimarlık çatısı altında topladığınız danışmanlık kurumundan da biraz bahsedebilir misiniz?

DİMTAŞ Danışmanlık İnşaat Mimarlık Turizm ve Ticaret A.Ş., 1970'te temeli atılan mimarlık büromuzun yanı sıra 1980'ler başında babamın bir meslektaşı ile kurduğu, daha sonra uzun yıllar tek başına yönettiği, danışmanlık ve proje yönetim hizmetleri sunan bir firma idi.

Yine mimarlık sektöründe mi? 

Tabi, "owner's representative" (iş sahibi temsilciliği) ve proje yönetimi işleri var yapılmış. Çok fazla sayıda olmasa da büyük ölçekli projeler. Örneğin hem mimari tasarım hem de proje yönetiminin büromuzca yapıldığı TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi projesi var ki o, ana yüklenici olmadan, alt yüklenicilerle baştan sona tamamen babamın liderliğinde yürütülmüş bir işti.


  TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi

Ayrıca Carnaud Metal Box fabrikası da hem mimari tasarım hem de proje ve yapım yönetimi hizmetleri tarafımızca sunulmuş bir projedir.


  Carnaud Metal Box fabrikası

Son derece ilginç bir model...

Evet, bayağı yoğun bir çalışmayla bütün süreçleri kontrol ettiğimiz ve içinde bulunduğumuz projelerdi. Ancak salt proje yönetimi yapmayı hiçbir zaman amaçlamadık, iş sahiplerinden mimari tasarıma ek olarak gelen taleplerle verilmiş hizmetlerdi. Bunun dışında DİMTAŞ adı altında 2005-2007 arasında gayrimenkul geliştirme girişimlerimiz oldu iki inşaat mühendisi arkadaşımla ortak olarak. Biz yatırımcı da olsak ağırlıklı olarak mimari tasarım tarafındaydık işin.

Oradaki faaliyetlerden, kanallardan herhangi biri devam ediyor mu?

Hayır, etmiyor. Zaten 2007 senesi itibariyle mühendis ortaklarımdan ayrıldık. 2009 yılından itibaren de yalnızca Manço Mimarlık A.Ş. var. Her ne kadar eğitimini almış da olsam proje yönetimi, taahhüt ya da gayrimenkul geliştirme alanlarına odaklanmayı istemedim. Mimari tasarım alanında devam etmek her zaman asıl isteğimdi. Ama diğer konulara da girdim çıktım ve bunun bakış açımı çok genişlettiğini düşünmüyorum. Hem istediğim şeyin ne olduğunu gerçek anlamda kendi gözümle görmüş oldum, hem de yalnızca mimari tasarım yapmış meslektaşlarımdan epey farklı deneyimler kazandım. Özellikle gayrimenkul geliştirme sürecinde 2 yıl gibi çok kısa bir sürede 50'nin üzerinde farklı konut projesi üstüne çalıştım. Kentsel dönüşüm denen şeye ucundan bulaşıp, mimarlık çevrelerinde tartışılan yönlerinin dışında, gerçekten ne karanlık ve korkunç yönleri olduğunu gözlemledim.


İki Kuşak, İki Dönem
Kurumsallaşmanın Altın Kuralı: Bilgi Yönetimi
Proje Külliyatı Üzerinden Geleceğe Bakış
Manço Mimarlık Ailesi
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :